top of page

Doživljanje pustolovščine, kjer je podvig glavni metodološki oprijem. Napredovanje se uresničuje v dosežku etap. Geslo veje se glasi: Vedno pripravljeni!

Kdo so sploh skavti? So to samo otroci, ki se igrajo v naravi, ali je pri tem kaj več?

Skavti smo velika družina, ki je razširjena širom po svetu. Kakor je pravil naš ustanovitelj Sir Robert Baden-Powell : «Sakvtizem je namenjen vsem, a niso vsi za njega«. Največje delo skavtske organizacie je vzgoja, saj je ta vzgojna organizacija, njen cilj pa je vzgojiti odgovorne in kritične (konstruktivno) odrasle osebe. Skavte lahko začenjamo spoznavati že na osnovni šoli, pravi skavtizem pa se začenja od 11. leta dalje. Tukaj velja pravilo: »enkrat skavt, vedno skavt«.

Sakvtska organizacija je rezdeljena na tri starostne skupine, ali kakor jim mi pravimo, veje.

Posebna veja je tudi prikrojena fantom in dekletom od 11. do 16. leta starosti, ki jo imenujemo veja izvidnikov in vodnic (IV).

Kaj se pa tukaj počenja?

Pri nas se fant in dekle naučita sobivanja in sodelovanja s sovrstniki. Najmanjša skupina je vod, ki je navadno sestavljen iz istospolne šestorice, šestorice obeh spolov pa zajema četa.

Vod je avtonomna skupina, v kateri ima vsak član točno določeno funkcijo. V vodu in v četi se fant in dekle tudi naučita izvajanja dolžnosti in spoštovanja bližnjega. Skupaj pripravljajo dejavnosti, s katerimi se naučijo novih spretnosti in hkrati povečajo svoje znanje. Seveda ne manjka iger in drugih družabnosti, višek letnega delovanja pa je poletni tabor, na katerem se vsi preizkusijo v naučenih veščinah in delih.

Pri vseh dejavnostih nas spremlja tudi verska komponenta vzgoje, saj se naša organizacija oprijema Kristusovega nauka in sodeluje s katoliško Cerkvijo.

  • Facebook Social Icon
bottom of page