top of page

Tabor VV Trst 2019

Kaj: El Dotabor

Kdo: volčiči in volkuljice Krdela rdeče rože in Krdela črnih tačk

Kje: Dolnji kot pri Žužemberku

Kdaj: 22.–30. 7. 2019

Zakaj: Da bi se bolje spoznali, rešili El Doradove zaklade pred Španci, naučili živeti v naravi, premagali strah pred temo, od jutra do večera zabavali in vrnili domov z nahrbtnikom polnim spominov na lepe dogodivščine

Tukaj si lahko ogledate TV prispevek o taboru, ki ga je pripravilo slovensko uredništvo televizijskega dnevnika RAI

1. dan, 22.7.2019

Ob 7.00 smo se zbrali na Opčinah, kjer smo srečali kapetana ladje. Od nas je zahteval cekine, da bi nas odpeljal na pot. Ko smo prišli do cilja, smo zagledali znake, ki so nas pripeljali do El Dorada. Pri vhodu so nas ustavili Maji. Najprej nam niso zaupali, nato so nas sprejeli v mesto. Babajide nam je povedala, kaj se je zgodilo mestu. Po El Doradu smo dobili dele štirih ozvezdij z našimi imeni, ki so nas razdelili v štiri šotore. Postavili smo sušilnike in smetnjake, okrasili jambor in vhod. Sledilo je kosilo, po kosilu pa pevske vaje. Nato smo se šli kopat v ledeno reko. Preoblekli smo se in si uredili ležišča v šotorih. Večerji je sledil taborni ogenj, med katerim so nas Babajide in Maji sprejeli v mesto. Ob ognju smo plesali in peli. Prejeli smo majevska oblačila in bili razdeljeni v pet skupin: kače, krokodili, opice, orli in žabe. Naši stari volkovi so postali poglavarji mesta in dobili majevska imena. Polni pričakovanj, kaj se bo zgodilo v naslednjih dneh, smo šli spat.

2. dan, 23. Julij 2019

Zbudili so nas poglavarji z lonci. Po zajtrku in glavnem zboru smo imeli delavnice: z Babajide in Itzel smo na uniforme narisali simbol skupine, s Kadmael in Bahlam smo okrasili krilca, s Kolel in Aapo smo izdelovali nakit, s Pakalom in Xoc smo vadili himno tabora, z Zak Kuk in Sachihiro pa smo telovadili. Popoldne smo igrali tipično majevsko igro pelotas, ki je bila zelo zabavna.

3. dan, 24. julij 2019

Zjutraj smo pod jamborom našli vazo z zlatimi znaki. Babajide in Toktan sta se kregala, kam bi to vazo postavili, in sta jo zaradi tega razbila na pol. V zemlji smo našli zemljevid, ki nas je vodil do kovačije v oddaljeni vasi. S petjem smo si olajšali pot, ki je bila zelo naporna. Ko smo prispeli na cilj, smo pri kovaču, našli nekaj zlatega orodja in zlato vazo. V vazi smo dobili pismo, v katerem je pisalo, da se v okolici El Dorada skrivajo še drugi zlati predmeti. Kovač nam je nato povedal in pokazal, kako se pridobiva oglje.

4. dan, 25. julij 2019

Ker smo vedeli, da nas popoldne čaka naporna pot, smo imeli zjutraj kuharsko delavnico. Ena skupina je pripravila sadno solato, druga kokice, tretja polpete, četrta mrzlo pašto, peta pa ražnjiče iz paradižnikov in mocarele. Vse je bilo zelo okusno.Ker je tako pisalo v pismu, ki smo ga našli pri kovaču, smo se po kosilu odpravili v špansko vas. Da bi se mimetizirali med Španci, smo si vsi narisali brke z ogljem. V vasi smo iskali zlate predmete, ki so nekoč pripadali El Doradu, potem pa so jih ukradli Španci. Ko smo kje opazili zlat predmet, smo lastnike vprašali, če bi jih lahko vzeli, v zameno pa smo opravili zanje dobro delo. Pometli smo dvorišče, pobirali kamenje s travnika, hranili prašiče, pobirali jabolka, peli pesmi,…, najbolj zanimivo pa je bilo teptanje sena. Splezati smo morali na senik in se potem metati na seno, da bi ga na seniku stalo čim več. Res je bilo zabavno, saj je bil občutek tak, kot če bi skakali po veliki blazini. El Doradu smo prinesli nazaj res veliko zakladov. Pri tabornem ognju pa smo iz ognja razbrali, da bomo imeli naslednjega dne Majevske igre.

5. dan, 26. julij 2019

Ker smo se prejšnjega dne v vasi tako izkazali, nas je kmet povabil k sebi na zajtrk. Ponudil nam je čaj ter kruh z maslom in domačim medom. Ob povratku v tabor smo začeli legendarne Majevske igre: preizkusili smo se v vodnih igrah, igrah z žogo in številnih drugih. Najbolj zanimiv je bil dvoboj z barvo, katere cilj je bil z barvo umazati nasprotnika po obrazu in ga tako izločiti iz igre. Popoldne smo se preizkusili še v Pelotasu, vendar so igro prekinili nevihtni oblaki. Na srečo nam vreme ni preveč pokvarilo načrtov in smo se lahko pred večerjo igrali tudi roverček fantje proti puncam. Pri tabornem ognju smo dobili pismo, v katerem je pisalo, da bomo kmalu dobili obiske in da se moramo na njihov prihod dobro pripraviti.

6. dan, 27. julij 2019

V soboto smo zato imeli različne delavnice: na gledališki delavnici smo pripravljali škeče in povezovanje tabornega ognja, na delavnici duhovnosti smo pripravljali sveto mašo, na astronomski delavnici smo igrali spomin z ozvezdji, pripravili smo še bojne palice in plošče iz gipsa. Popoldne smo kot vsak dan imeli pevske vaje.

7.dan, 28. julij 2019

Vsi smo nestrpno pričakovali nedeljo, saj so prišli na obisk naši sorodniki in prijatelji, vendar nas je na ta dan zbudil močan dež. Z železnimi konjički smo se odpeljali do sosednje vasi, kjer smo v cerkvi imeli sveto mašo, kasneje pa v župnijski dvorani skupno kosilo in taborni ogenj. Zelo smo se izkazali s petjem in dobro pripravljenim programom. Najbolj pa smo bili veseli tega, da smo lahko končno spet objeli svoje starše. Ko je prišel čas odhoda, pa ni bilo prostora za domotožje in solze: od svojih sorodnikov smo se pogumno poslovili, saj smo vedeli, da nas v naslednjih dneh čaka še zelo pomembna naloga, rešiti El Dorado.

Zvečer smo v daljavi zagledali barvane lučke. Sledili smo jim, dokler nismo prišli do verige, ki je bila zavezana na predmet pod vodo. Ko ga je Toktan izvlekel iz vode, smo videli, da gre za skrinjo, ki pa je bila zaklenjena. Spomnili smo se, da smo že pred časom, na zadnjem sestanku, dobili ključ, vendar nismo vedeli, kaj odpira. Ob povratku v tabor smo poskusili odkleniti skrinjo: ključ je bil pravi. Našli smo pet zemljevidov, enega za vsako skupino: vedeli smo, da se bomo morali prihodnjega dne podati na pot. Zvečer se nam je tudi razkril Tzekalkan, svečenik, ki nas je tekom tabora opazoval in nam pošiljal napotke.

8. dan, 29. julij 2019

Zbudili so nas stari Maji s kričanjem. Povedali so nam, da so Španci ukradli njihova žezla in razbrali iz mape, kje se skrivajo zakladi. Pojedli smo zajtrk in se podali na pot po skupinah. Na vsaki točki smo dobili zlate predmete. Na neki točki smo srečali Špance in smo se morali z njimi skalpirati. Ko smo zmagali, so nam Španci morali vrniti poglavarjevo žezlo. Ko smo se vrnili v El Dorado, smo opazili, da so naše mesto zasedli Španci. Na jambor so zavezali Xoc in Sachihiro. Razložili so nam pravila igre. Po vasi je bilo veliko polj. Morali smo jih obrniti in nanje postaviti zlate predmete. Ko smo zmagali, so Španci zbežali. Zvečer je po reki priplula deska, na kateri je pisalo »Sledi Zlati ptici«. V okolici tabornega prostora smo res zagledali nekaj zlatih ptic, ki so nas pripeljale do jame, kjer je bil skrit El Doradov zaklad. Tu smo imeli nagrajevanje za najboljši šotor, najboljšo skupino, najboljšega Maja in najboljšo Majevko. Ko smo se vrnili v tabor, smo imeli slavnostni taborni ogenj. V jami smo namreč našli tudi pismo, v katerem je pisalo, da moramo zapustiti mesto in ga zakleniti. Dobili smo tudi navodila, kako prelisičiti Špance.

9. dan, 30. julij 2019

Zjutraj smo pospravili svoje stvari in po pesmi slovesa zapustili El Dorado. Odpravili smo se proti španskemu gradu, saj nam je Zlata ptica naročila, naj nesemo Špancem lažni ključ, s katerem bi mislili, da lahko vstopijo v El Dorado. Po naporni poti smo končno prispeli do grada. Tu nam je vodička razkazala grad in povedala nekaj zanimivosti. Nato smo srečali Špance in jim dali lažni ključ. V zameno smo dobili bombone in druge sladkarije. Žal pa je kmalu prišel po nas avtobus in tako je bilo konec naše pustolovščine. V avtobusu smo na ves glas peli. Ko smo prispeli na Opčine, so nas že čakali starši. Stekli smo jim v objem in po zadnjem zboru s številnimi spomini v srcu odšli proti domu.

Post recenti
Post in evidenza
Archivio
Cerca per tag
  • Facebook Social Icon
bottom of page